Haber

Türkiye’nin Gururu Bayraktar TB2’nin Tasarımı Çalındı

Türkiye’nin Gururu Bayraktar TB2’nin Tasarımı Çalındı

Ülkemiz, her geçen gün savunma sanayine daha fazla yatırım yapmaya başladı. Özellikle 2005 yılından bu yana geliştirilen teknolojiler ile beraber savunma sanayinde bulunan özel şirketler ve kurumlara ciddi oranlarda yatırım yapılıyor.

Bayraktar markası da bu özel şirketlerden bir tanesi. Türkiye’nin kendi imkanları ile geliştirmiş olduğu ve gerçek manada başarılı olan Bayraktar TB2’nin tasarımı, Edge Group adındaki Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulan hava savunma şirketi tarafından çalındı. 

Bayraktar TB2’nin Aynısını Yapmışlar

Geçtiğimiz gün, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Dubai’de gerçekleştirilen Dubai Airshow fuarı kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nde üretilmiş olan insansız hava araçları, maketler, helikopterler ve çeşitli hava savunma araçları tanıtıldı.

Bu tanıtım sırasında bir tanesi tüm dünyanın oldukça fazla dikkatini çekti. Hava savunma sanayinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde en güçlü marka olarak bilinen Edge Group tarafından üretilen insansız hava taktik aracı “Reach-S” üzerinde kullanılan tasarımın birebir olarak Bayraktar TB2’den esinlendiği ortaya çıktı.

Dolar milyarderlerinin de bu fuarda bulunduğunu düşündüğümüz zaman pazarımızda bizim tasarımımızı kullanan rakiplerimizin olduğu çok açık görünüyor. 

Tasarım Aynı Ama Yetkinlikler Aynı mı?

Firmanın geliştirmiş olduğu Reach-S adındaki insansız hava taktik aracı, yetkinlik olarak Bayraktar TB2’nin çok daha gerisindeki bir teknoloji olduğu düşünülüyor. Açıklanan teknik özellikler ise şu şekilde: 

  • Ortalama kalkış ağırlığı 600 KG
  • 120 KG faydalı yük taşıma kapasitesi
  • 80 knot hava seyir hızı
  • 19.000 feet maksimum irtifa
  • 12 metre kanat açıklığı, 5,5 metre uzunluk

Bayraktar’ın Eski Modellerine Benziyor!

Bayraktar insansız hava araçlarının ilk çıkan modellerine çok benzediği görünüyor. Teknik özellik bakımından Bayraktar TB2’nin yanından dahi geçemeyeceği aşikar olan Reach-S için gelecekte nasıl bir vizyon beklendiği hala bilinmiyor.

Bayraktar’ın geliştirmiş olduğu ilk insansız hava araçları ile hemen hemen aynı özelliğe sahip olan Reach-S için gelecekte güncellemeler ve yeni üretimlerin gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor.

Bayraktar TB2’nin üst düzey performans sağladığını savunan onlarca üniversite ve araştırma görevlisinin hazırladığı teknik makale ile Reach-S’in teknik özellikleri uyuşmasa da tasarım birebir aynı. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu