Haber

Küresel Çip Krizi Devam Ediyor! Beyaz Eşyalar Karaborsaya Düşebilir!

Küresel Çip Krizi Devam Ediyor! Beyaz Eşyalar Karaborsaya Düşebilir!

Dünya bir çip krizinin eşiğinde. Hatta bu o kadar büyük bir sorun haline geldi ki, büyük markalar akıllı cihazlarını üretmekte büyük zorluklar çekmeye başladı. Otomotiv ve teknoloji dünyasını yakından ilgilendiren küresel çip krizi hem Çinli hem Türk hem de Amerikalı firmaları büyük oranda tehdit ediyor. 

 

Vestel, Samsung ve Arçelik gibi büyük beyaz eşya üreticileri çip bulmakta zorlandığı için yeni nesil akıllı beyaz eşyalar üretmekte sıkıntı çekiyorlar. Bu da doğal olarak halka yansıyacak olumsuz bir durum. Karaborsadan ürün satın almak demek, 10 liralık ürünün 200 liraya satın alınması anlamına gelir. Bu, sıradan tüketicinin asla istemeyeceği bir şey.

Küresel Çip Krizi Nedir?

2020 yılının başından bu yana devam eden küresel çip krizi, Amerika için son derece önemli. Beyaz Saray, “ulusal güvenlik problemi” olarak nitelendirdiği bu küresel çip krizi sorununda sonuç olarak tüm dünyaya yansıyacak bir fatura var. Küresel çip krizi, akıllı çiplerin üretilmemesidir. Yani, Çinli firmalar artık ham madde bulamadıkları için işlemciler, ram ve benzeri ürünleri üretemiyor. 

 

Bu da küresel olarak çip krizi olarak adlandırılıyor. Örneğin, yeni evlenecek olan insanlar beyaz eşya alırken ya karaborsa ürünleri satın almak zorunda kalacak ya da ikinci el ürünleri satın almak zorunda kalacak. Çünkü devasa büyüklükteki beyaz eşya üreticileri artık beyaz eşya üretemiyor. Bu firmaların arasında Beko, Arçelik, Vestel ve Grundig gibi Türk üretimli firmalar da var. Samsung, konu ile ilgili çözümlerin bir an önce yerine getirilmesini istemişti.

Beyaz Eşyalar Karaborsaya Düşecek!

BEYPER Başkanı Ali Yıldız fiyat artışları hakkında, “Böyle giderse Mart ayına kadar aylık ortalama yüzde 10 artışlar söz konusu olacak gibi görünüyor. Tüketicilerimiz geçmiş yıllara bakarak aldanmasınlar. Şu anda farklı bir durum var. 

 

Hem çip sorunu olduğundan hem de ham madde sorunu olduğundan; ihtiyacı olan ürünler varsa almaya çalışsınlar. En azından taksitlendirsinler. Üç beş ay içinde ihtiyacı olanlar bence alsınlar. Çünkü daha sonra karaborsaya düşüp, fiyat çok yükselecek diye düşünüyorum.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu