Teknoloji

Neden Kanal İstanbul?

Neden Kanal İstanbul?

Herkesin bildiği üzere son 2 yıldır daha fazla gündemde olan Kanal İstanbul projesi nihayet resmi adımların atılması neticesinde temelleri atılmaya başlandı.

Kanal İstanbul projesinin temelleri atılmış olsa da kafalardaki sorular halen net bir şekilde yanıt bulmuş değil. İşte bu makalemizde de kafalardaki bu sorulara daha net yanıtlar bulmaya çalışacağız.

Kanal İstanbul Projesinin Amacı Nedir?

Neden Kanal İstanbul?
Neden Kanal İstanbul?

Neden Kanal İstanbul? sorusunu sizin için cevapladık şimdi amacını anlatalım. İstanbul Boğazı, en dar yeri 698 m olan doğal bir su yoludur ve yılda yaklaşık olarak 43 bin geminin geçişine imkan sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte gemilerdeki tonaj miktarı da artmaya başladı.

Tonajların artması ile birlikte gemi boyutlarında da büyümeler gerçekleşti. Özelliklede tehlikeli maddeler ve akaryakıt gibi riskli taşıma yapan gemilerin İstanbul Boğazı’ndan geçmesi boğaz ve çevresine büyük tehdit oluşturmaktadır.

İstanbul Boğazı’nın bulunduğu yerdeki kuvvetli akıntı ve riskli keskin dönüşler, boğazın çevresini tehlike altına almaktadır. Her geçen gün boğazdan geçen gemi sayısındaki artış bölgedeki ticareti ve çevre güvenliği daha da tehlikeli hale getirmektedir.

Geçmişe bakıldığı zaman yıllık 3 – 4 bin gemi geçişi yapılan boğazdan günümüzde 45 ile 50 bin arasında gemi geçişi yapılmaktadır ve bu sayıda günden güne artmaktadır.

Bu yoğunluktan dolayı İstanbul Boğazı’ndan gemi geçişleri kontrollü bir şekilde yapılmaktadır. Kontrollü ve tek yönlü bir gemi geçişi yapıldığı için gemilerin bekleme sürelerinde de artış gözlenmektedir.

Bir gemi için ortalama bekleme süresi 14 saattir. Tabi boğaz trafiğinin ve hava şartlarına bağlı olarak bu süre 3 ile 4 gün kadar da uzayabilmektedir. Bu açıdan İstanbul Boğazı’na alternatif olacak bir güzergâhın da planlanması zorunlu hale gelmiştir.

Bu alternatifin planlanması hem boğaz güvenliğini sağlayacak hem de uzun vadede bir getiri kaynağı olacaktır. Bu açıdan bakıldığı zaman Kanal İstanbul’un yapılma amaçlarını şu şekilde de sıralayabiliriz;

  1. İstanbul Boğazı’nın seyir emniyetini güvene almak
  2. Uluslararası alanda yeni bir kanal ortaya çıkarıp deniz trafiğine açmak
  3. Olası bir depreme karşı yeni yapılacak yapıların daha modern bir yapıda inşa etmek
  4. Boğaz trafiğinin daha da güvenli hale getirmek
  5. Deniz ticaretinde daha büyük söz sahibi olmak

Neden Kanal İstanbul? gibi merak ettiğiniz soruları yanıtladık

Kanal İstanbul Projesi sadece bir kanaldan ibaret değildir. Bittiği zaman hem kendi içerisinden hem de çevresine ciddi gelir imkânları yaratacaktır. Başta Küçükçekmece yat limanı olmak üzere bir çok konteyner limanları, lojistik merkez ve rekreasyon alanları inşa edilecektir.

Sadece bunlarla da sınırlı kalınmayacak. Bakım istasyonları, çevredeki işletme binaları, deniz fenerleri ve daha birçok alternatif yapılar inşa edilecektir.

Kanal İstanbul projenin finansmanı konusuna gelecek olursak eğer toplam maliyeti 15 milyar dolar olarak görülmektedir. Proje hızlandırılmış bir şekilde 6 yıl içerisinde yapılması planlanıp en kısa sürede hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

Neden Kanal İstanbul? hakkında meraklı olanlara Neden Kanal İstanbul? gibi merak ettiğiniz soruları yanıtladık ve bunun hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıkladık. Neden Kanal İstanbul? hakkındaki düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz

Bir diğer konularımızı ise buradan takip edebilirsiniz.

İphone Nasıl Değişim Yapılır? 2022

Apple Nasıl Kullanılır? 2022

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu