Film

2001 Filminin Konusu Nedir

2001 Filminin Konusu Nedir

 

2001: Uzay Macerası filmi, insanlığın primat olduğu dönemden bu yana, yapay zekanın ve dolayısıyla insanlığın geldiği noktaya kadar geçen zamanı anlatan bir konuya sahiptir. Primatların yaptıkları yemek kavgasını, aniden beliren bir taşın bölmesi ile insanoğlu için alet kullanımı başlamış olur. Dolayısıyla evrimin gerçekleştiği ilk nokta seyircinin karşısında belirir.

2001 Filminin Konusu Nedir
2001 Filminin Konusu Nedir

 2001 Filminin Bölümleri

 

2001 Filminin Konusu Nedir den sonra filmin bölümlerine gelelim. Üç ana bölümden oluşan film ilk bölümde, Darwin öğretisi gereği maymun soyundan gelen insanlığın görüntülerini içermektedir. Bu bölümün çekimlerinde maymun kılığına girmiş insanların olduğu düşünülürse, hem sinematografi olarak hem de makyaj olarak ne kadar başarılı olduğu görülebilmektedir. Aktör maymunların hareketleri, davranışları, usta yönetmen Stanley Kubrick tarafından bizzat seçilmiştir. İkinci bölümde havaya atılan kemiğin bir uzay aracına dönüşmesi ile uzay çağına geçilmektedir. Sinema tarihinde filmin çekildiği dönemde ilk kez görülen görüntülü telefonlar ve uzay görüntüleri mevcuttur. Bu anlamda 2001 filmi, sinema sanatında o dönem için eşsiz bir bilim kurgu olarak gündeme gelmiştir.

 

Filmin devamında Ay’da olduğu saptanan ikinci taşa ulaşmak için, bir grup astronotun Jüpiter’e gitme yolculuğu başlar. Üçüncü bölümde ise insanlık, yarattığı en gelişmiş aleti yok ederek tekrar ilkel zamanına geri dönmektedir. İnsanlığı temsilen sonsuzluğun ötesine geçen ana kahraman Dave, yaşlanmış bedeni ile ellerini son kez taşa, yani bilince uzatarak özgürleşmektedir.

2001 Filminin Konusu Nedir
2001 Filminin Konusu Nedir

 Yapay Zeka Üstün İnsana Karşı: HAL 9000

 

2001 filmindeki Jüpiter yolculuğu sırasında seyirci, adından sıkça söz ettirecek popüler bilgisayar HAL 9000 ile tanışmaktadır. Filmin gidişatına yön veren HAL, kusursuzluğu ile bilinen ve insana yardımcı olma görevi ile bu yolculuğa katılan bir yapay zekadır. Fakat HAL, zamanla insanlığa karşı savaş açarak onları yöneten konumuna ulaşmaya çalışır. Bu anlamda bazı astronotları ölüme terk eder. Filmin ilk bölümünde insanlığın alet kullanımı ile başlayan macera, insanla rekabet eden bir aletin üretilmesi ile son bulur. Ana kahraman Dave, güvenilmez olduğunu anladığı HAL’in hayatına son vererek kendini yani temsil ettiği insanlığı özgürleştirmektedir.

 

 Kubrick’in Yöntemi

 

Kubrick, 2001 filminin ilk bölümünden ikinci bölümüne atlarken, senaryonun asıl amacının evrenin gizi olduğu, dolayısıyla insanoğlunun varoluş gizemi olduğunu vurgulamaktadır. Bu anlamda o tarihlere göre evreni ihtişamlı bir şekilde gözler önüne serer. Çizimleri kendisine ait olan uzay araçları, evrende salınarak boşluğun varlığını ispatlar. Kullandığı uzun planlar, filmin temasına ayak uyduracak şekilde kendini gösterir.

2001 Filminin hakkında meraklı olanlara 2001 Filminin Konusu Nedir gibi merak ettiğiniz soruları yanıtladık ve bunun hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıkladık. 2001 Filminin Konusu Nedir hakkındaki düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz

Bir diğer konularımızı ise buradan takip edebilirsiniz.

1917 Filminin Konusu Nedir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu